Cookie tájékoztató

Páciens-kalkulátor: mennyit érhet egy új páciens a praxisod számára?

Egy új páciens pénzügyi meghatározása elősegítheti, hogy orvosi praxisod sokkal tájékozottabb és költséghatékonyabb üzleti tevékenységet folytasson.

Az egyre nagyobb egészségügyi versenyben nem lehet elkerülni azt a tényt, hogy lépést kell tartanod minden téren ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szolgáltatásod. Ez többek között azt is jelenti, hogy be kell fektetned a különféle marketing lehetőségekbe, mint például a keresőoptimalizálás vagy a közösségi média hirdetések, de ide sorolható a tartalommarketing és az összes online reklám is. De mégis hogyan határozhatod meg, hogy mennyi az a marketing költségvetés, amit elkölthetsz egy páciens megszerzésére, úgy hogy az ne legyen veszteséges a praxisod számára? Az alábbi kalkulátorral te magad kiszámolhatod.

 

 

Ha képes vagy meghatározni az új páciensed tényleges életkori értékét a praxisod számára, akkor már előnyben vagy a versenytársaiddal szemben, hiszen sokkal jobban felkészülhetsz a valós céljaid kitűzésére, vagy akár egy hatékony és kőkemény stratégia felépítésére is, ami hosszútávon sikerre vihet minden orvosi praxist. Tulajdonképpen azzal, hogy előre meghatározod az új pácienseid értékét, kialakul egyfajta marketing költségvetés, amely teljes mértékben a siker maximalizálására szolgálhat.

Az új páciensek értékének meghatározása

A legfőbb kérdés az, hogy valójában hogyan számold ki a páciensek élettartami értékét? A legjobb, ha az alapokkal kezded. Természetesen itt is az a cél, hogy a végösszeg a lehető legpontosabb legyen, de ilyen esetekben nem zárható ki a becslés sem, így teljesen elfogadható, ha nem tökéletesen pontosak az értékek. 

Íme, néhány szempont, amelyet figyelembe kell venned egy új páciens értékének a kiszámítása során:

  • Minden konzultáció átlagos költsége
  • A páciens hányszor kap kezelést
  • A betegek átlagos, ismétlődő bevétele
  • Az egyes eljárásokból, kezelésekből származó bevételek

Például, ha általában 12.000 Ft egy konzultáció, és egy átlagos páciens évente ötször látogatja meg a rendelőd, akkor minden beteg évente legalább 60.000 Ft-ot ér, de az összes fenti szempontokat figyelembe véve ez az összeg változhat. Ezért is hoztuk létre a páciens kalkulátort, amely könnyű szerrel számolja ki, hogy valójában mennyit is ér egy páciens a praxisod számára és ebből mennyit érdemes a marketingre költened. 

Az egyes páciensek élettartam-értékének maximalizálása

Most, hogy sikerült meghatároznod az egyes páciensek lehetséges élettartam-értékét, ideje összpontosítanod ennek az értéknek a javításán is. Arra kell törekedned, hogy a praxisodat a lehető leginkább páciens-központúvá tedd online és offline is. Azáltal, hogy javítod a pácienseid élményét az online felületeken, egyúttal fellendíted a lojalitást irántad és nem utolsó sorban az elköteleződést is. Az egyre növekvő egészségügyi versenyben a szilárd hírnév értéke felbecsülhetetlen. Arról sem érdemes megfeledkezned, ha már megvannak a páciensek, lényegesen költséghatékonyabb megtartani őket, mint új pácienseket szerezni.

Ne feledd, ha minél jobban megérted a pácienseid és azt, hogy mennyibe kerülnek a praxisod számára, annál jobban tudod felépíteni a lehető leghatékonyabb marketing stratégiádat. A bevételszerzéshez kapcsolódó stressz és bizonytalanság csökkentésével nagyobb figyelmet fordíthatsz a szolgáltatásod minőségére, a kezelésekre és a pácienseid elégedettségére - más szóval ezek a sikeres orvosi praxis építőkövei.